czwartek, 30 października 2014

Skarby jesieni,czyli dyniowe muffiny

Jesień w pełni powitałam nas swoimi darami.Jednym z nich jest dobrze znana wszystkim dynia.Podawana pod wieloma odsłonami stanowi przysmak dla każdego jej wielbiciela.Ja zdecydowałam się na słodką odsłonę tego warzywa ,a mianowicie dyniowe muffiny.
Idealne jako przekąska w pracy , w szkole czy w domu!
Zapraszam więc do wypróbowania mojego przepisu ;)

Do zrobienia 12 sztuk muffinek potrzebne nam będą :

-mus dyniowy
-jajko
-0,5 szklanki oleju
-100 g ricotty
-1 szklanka mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier waniliowy
-szczypta soli

Mus dyniowy:
1/4 małej dyni obieramy i ścieramy na najgrubszej tarce. Następnie gotuje,aż stanie się miękka.Odstawiamy do ostygnięcia.
(Opcjonalnie możemy jeszcze zblenderować naszą masę). Kolejno dodajemy do niej jajko,ricottę oraz olej.Wszystko dokładnie mieszamy.

Pozostałe składniki:
2 rodzaje mąki,cukier,proszek do pieczenia,cukier waniliowy oraz sól mieszamy.
Następnie dodajemy nasz mus dyniowy. I jeszcze raz dokładnie łączymy nasze składniki. Ważne,aby robić to łyżką, a nie mikserem !

Powstałą masę przekładamy do silikonowych foremek.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na ok.30 min.

Udanych wypieków!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz