Cupcake i Muffiny niepodważalnie podbiły świat
wielbicieli słodyczy. Te małe ,choć pożywne lub fantazyjnie udekorowane
babeczki w papilotkach stawiają niekiedy ogromny dylemat jak je rozróżnić. Oto
ich dwie odsłony.
Można by pokusić się o
stwierdzenie, że nie ważne jaką nazwę noszą, lecz jak smakują i wyglądają.
Skoro jednak ktoś wprowadził taki rozróżnienie ,to dlaczego nie przyjrzeć by
się mu z bliska?
Tak
więc do dzieła !
Muffina
Po pierwsze...
Sposób mieszania składników, w tym
przypadku na zasadzie
suche + mokre. Uwagę należy zwrócić na metodę,bowiem nie
robimy tego mikserem,gdyż nasze muffiny staną się ciężkie
i brylaste. Najlepszym sposobem będzie użycie np. łyżki stołowej.
Co więcej rolę tłuszczu w ich
przygotowaniu spełnia olej.
A po drugie...
Wygląd. Zazwyczaj podawane bez większych
dekoracji .
Jeżeli jednak znajdują się na nich jakieś
wzbogacenia,służą
one głownie do poprawy
walorów smakowych ,
a nie stricte dekoracji.Co więcej są one nieco cięższe .
I po trzecie...
Smak.Muffiny świetnie smakują zarówno w
słodkiej wersji np. z owocami, ale jeszcze ciekawiej,
gdy przygotujemy je np. z
ziołami,szpinakiem,czy serem.
Po pierwsze...
Ciasto
do ich przygotowania jest dużo bardziej urozmaicone. Składniki trzeba dbalej ze
sobą połączyć,by masa którą otrzymamy była idealnie zmiksowana,bez żadnych
grudek.
Tłuszczem
wykorzystywanym do ich przygotowania jest masło.
Po
drugie...
Jest
to miniaturka ciasta,czy tez tortu. Tak więc jej wygląd musi być uwieńczony
dekoracją.Zazwyczaj jest to lukrowy krem ,ozdobiony delikatnymi
perełkami,kolorową posypką czy tez bardziej niebanalną konstrukcją wykonaną
zazwyczaj z masy cukrowej.
Po
trzecie...
Jak
sama nazwa wskazuje podawane są tylko na słodko.Idealne na przyjęcia,bankiety,
a coraz częściej wykorzystywane jako pomysł na prezent.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz