środa, 8 października 2014

Masa cukrowa

Masa cukrowa nazywana również lukrem plastycznym to idealny pomysł na przyozdobienie naszych wypieków. Znana najbardziej z dekoracji
w stylu angielskim,lecz z biegiem lat podbiła także polski rynek. Pomimo,że można  kupić ją już gotową w sklepie zachęcam do jej własnoręcznego przygotowania.
Przepis jest bowiem jest bardzo prosty!

 Składniki

-400 g cukru pudru
-25 g glukozy spożywczej
-2 łyżeczki żelatyny
-35 ml zimnej wody
-1,5 łyżeczki margaryny
-olejek zapachowy (kilka kropel)
-kilka kropel gliceryny

Przygotowanie:

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 5 min. Następnie podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali ok.35 sek. do rozpuszczenia.Nie gotować! Wsypać glukozę-rozpuścić,dodać

margarynę.Później wlać kilka kropli olejku i gliceryny. Powstały roztwór powinien mieć ciągnistą, zbitą konsekwencję.
Kolejno dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i mieszamy wszystko mikserem do momentu,gdy powstała masa nam się rozwarstwi.
Później wyjmujemy ją na stolnicę i rozrabiamy w rękach. Gdy istnieje potrzeba możemy dodawać jeszcze cukier puder.
Następnie dzielimy powstałą masę na kilka części i dodajemy do poszczególnych z nich barwniki spożywcze.





Ciekawostka!
Odkąd zaczęłam wykonywać ozdoby z masy cukrowej ,nie mogłam znaleźć idealnego produktu, który mógłby trwale skleić moje ozdoby. Próbowałam wielu sposobów: wody,lukru,klei spożywczych.Jednak najlepiej pracuje mi się na roztworze,który przygotowywuję na zrobienie masu cukrowej. Ma on lepką,gęstą konsystęcje niczym guma.

Jedynym minusem jest może ciągłe podgrzewanie go , by był elastyczny,lecz po postawieniu go nad rozpaloną świeczką można śmiało długo pracować ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz